Pieczesz w domu chleb ? Koniec kłopotów z zakwasem. Jeśli spełnisz warunki to uzyskasz zawsze ten sam zakwas o powtarzalnej jakości.

Opracowana prze ze mnie receptura i metoda przygotowania do użycia.
Czas potrzebny do uzyskania gotowego zakwasu to 40 godzin. Czas użyty do prac przygotowawczych to 10 min plus czas spoczynku.
Nie używamy lodówki. Potrzebne ciepłe miejsce. Woda temp. ciała. Nie ma możliwości żeby pożądana fermentacja mlekowa zamieniła się w octową gdy kwas zostaje zniszczony. Kwas otrzymujemy w woreczku lnianym z opisem przygotowania. Porcja w woreczku wystarcza na 35 chlebów 400g Mąki żytnie z opisu stosujemy zamiennie , co kto ma. Jednak lepiej przygotować zakwas na mące żytniej jasnej o do właściwego ciasta dodać mąkę żytnią razową np 2000 (nie jest to konieczne) Koszt zakwasu na 1 chleb to 28 gr
Zakwas będzie dostępny po raz pierwszy na Festiwalu Chlebów Świata w Warszawie piątek, sobota, niedziela lub wysyłkowo.
Cena za woreczek to 10 zł

Komentarze

  1. Bardzo dobry Zakwas!

UWAGA, UWAGA !!! Kolejna wysyłka WYJĄTKOWO 28 maja (wtorek), składanie zamówienia do 27 maja (niedziela) do godz.20 00