Q ? Jak traktować chleb po otrzymaniu przesyłki ? Jakaś instrukcja obsługi ?

A.

Instrukcja traktowania chleba Bezglutenowego od „Bogdana Piekarza”

Otrzymaliście Państwo przesyłkę z chlebem opakowaną barierowo w systemie MAP bezpieczną do przechowywania w warunkach chłodniczych w lodówce do 10 dni bez otwarcia.Po otwarciu proszę spożyć chleb w ciągu 48 godzin.

Chleb przeznaczony na dłuższy czas należy zaraz po otrzymaniu zamrozić i można to zrobić na kilka sposobów.

Sposoby zamrażania

Np;

– otworzyć opakowanie , pokroić w kromeczki i zamrozić najlepiej w pojemniku do żywności, a jeszcze lepiej poprzekładać kromeczki papierem pergaminowym tak jak to spotykamy o opakowaniach plasterkowanego żółtego sera. Dobrze też włożyć w torebki strunowe do zamrażania Wtedy bardzo łatwo kromeczki się odwarstwią.

– można zamrozić tak jak wyjmujemy z kartonu a cały chleb w opakowaniu włożyć do zamrażalki, ale wtedy czas rozmrażania znacznie się wydłuży i istnieje niebezpieczeństwo zmarnowania nadmiaru rozmrożonego chlebka.

Sposoby odmrażania;

– Chleb zamrożony w kromkach wystarczy wyjąć na pół godz. przed planowanym posiłkiem

-Chleb , który był zamrożony w całości wyjmujemy najlepiej wieczorem jeśli potrzebny na śniadanie.

A przed południem jeśli potrzebny na kolację.

Kolejna obróbka termiczna.

Nasz chleb z racji wykluczenia wszelakich dodatków chemicznych poprawiających jego wartości przechowalnicze powinien trafić do wysokiej temperatury w domu przed posiłkiem. Żeby cieszyć się smakiem i strukturą chleba musi trafić minimum do tostera w kromce albo w całości do nagrzanego piekarnika do temp 220*C na 12 min (już rozmrożony) Wtedy czujemy się jakbyśmy go sami w domu upiekli. Po wystygnięciu nadaje się na nasz kolejny posiłek. Dlaczego tak ?? W pieczywie bezglutenowym bez chemii musimy poddać chleb obróbce termicznej żeby odbudowała się struktura skrobi w miękiszu.

ZAWSZE chleb powinien trafić do obróbki termicznej co zmieni jego strukturę i smak.

Jeśli chleb od razu po otworzeniu worka foliowego, w którym go otrzymaliśmy będziemy jedli, narazi nas to na rozczarowanie i brak satysfakcji 🙂

Musimy zadać sobie trud żeby cieszyć się chlebem z naturalnych składników bez chemii czyli bez : karboksymetylocelulozy, mono di i trójglicerydów, glicerolu, propionianu wapnia itd. To takie „coś za coś” Jeśli nie jest to dla Państw akceptowalne to lepiej nabyć gotowy do spożycia chleb bezglutenowy dostępny w każdym sklepie.

Dziękujemy z Marioleńką że z nami jesteście. Tel. M 606817222 B 602788186

Q? Czy wypiekacie chleb bezglutenowy ?
A. Tak. Mamy osobny zakład w innej lokalizacji , który wypieka pieczywo bezglutenowe potwierdzone badaniami laboratoryjnymi. Badania do wglądu w zakładce „Certyfikaty”

Q? Gdzie jest dostępne wasze pieczywo, w jakim rejonie kraju działacie ?
A. Pieczywo wysyłamy do zaprzyjaźnionych z nami rodzin na terenie całego kraju.

Q? Czy wasze chleby są dostępne w sprzedaży wysyłkowej ?
A. Tak , w określone dni są realizowane wysyłki dla osób indywidualnych i dla sklepów. Minimalne zamówienie dla osób indywidualnych to 4 chleby, natomiast minimalne zamówienie dla sklepów to 10 chlebów. Chleby wypiekane są raz w miesiącu lub rzadziej. Na górnym pasku strony zawsze jest informacja do kiedy składamy zamówienia i kiedy wysyłka.

Q? W jaki sposób zapakowane są chleby do wysyłki ?
A. Chleb pakujemy jednostkowo w systemie MAP w specjalnych workach w osłonie gazu, zapakowane sterylnie i bezpiecznie.

Q? Jaki termin przydatności mają wasze chleby ?
A. Zazwyczaj deklarujemy 7 dni terminu do spożycia dla chlebów opakowanych w systemie MAP , oczywiście można go spożywać po tym czasie, jednak po upływie 5 dni najlepszy jest pod postacią grzanki lub tosta.

Q? Czy wasze chleby nadają się do zamrożenia ?
A. Pieczywo doskonale znosi zamrażanie. Jeśli nie mamy pewności że zostanie szybko zjedzone najlepiej zamrozić od razu po dostawie. Po rozmrożeniu powinno być w stanie nie pogorszonym.

Q? Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie co teraz ?
A. Zapraszam do działu kontakt, gdzie znajdziemy wszystkie potrzebne dane teleadresowe. Zapraszam też do wymiany poglądów i opinii na naszym profilu FB  https://www.facebook.com/Gluten-Free-BioPiekarz-720155938121849/

Leave a Comment